PoE камери за видеонаблюдение

PoE (Power over Ethernet) IP камерите, са охранителни камери за видеонаблюдение и запис, които получават захранване и предават видео сигнала чрез Ethernet (мрежов LAN) кабел (Cat 5, Cat 5e, Cat 6 и т.н.), без необходимост от захранващи адаптери за камерите и допълнително окабеляване за захранващо напрежение. По този начин могат да бъдат спестени доста средства, труд и време при осъществяване монтажа на видео охранителната система.

За да бъде осъществено PoE захранване на камерите е необходимо да бъдат изпълнени следните условия:
1. IP камерата трябва да има вътрешен, вграден PoE модул или външен такъв.
2. Трябва да притежавате видеорекордер с PoE Ethernet портове или отделен PoE комутатор, който да бъде включен към видеорекордера.

Забележка: Не всяка PoE IP камера е съвместима с всеки PoE видеорекордер. Необходимо е да се консултирате с експерт преди да осъществите вашия избор.

Камера БГ предлага на своите клиенти напълно съвместими PoE IP камери и видеорекордери. В нашия електронен магазин за видеонаблюдение Camera-BG.com ще откриете готови PoE комплекти за видеонаблюдение на атрактивни цени. Налични са IP камери с висока резолюция – 2MP и 5MP. Метални, булет или куполни камери, с гарантирано качество от утвърдени производители.

PoE камери за видеонаблюдение – лесна настройка и висока степен на защита.

Схема на свързване на видео рекордер NVR PoE, 4 x PoE Ethernet порта 48V с IP камери с вътрешен PoE 48V модул

Свързването на PoE IP камера за наблюдение става директно към PoE порт на видеорекордера. Видеорекордера, от своя страна, може да бъде свързан към рутер, за дистанционно видеонаблюдение през Интернет. За целта се използва обикновен, мрежов Ethernet кабел, тип Cat5, Cat5e, Cat6 с накрайници RJ45.
Камера БГ предлага Ethernet кабели с дължина по избор на клиента, с поставени RJ45 конектори. Ethernet кабелите могат да бъдат тип UTP кабел за вътрешен монтаж или FTP кабел за външен монтаж.

PoE камерите за наблюдение могат да бъдат използвани и с обикновен видеорекордер NVR, без PoE функция. В този случай могат да бъдат използвани т.нар. PoE инжектор и PoE сплитер. Ще бъде необходим и захранващ адаптер за IP камерата.

PoE камери за видеонаблюдение – предимства на PoE технологията:

Спестяване на време и разходи – значително се намаляват времето и разходите за инсталиране и монтаж на електрически кабели. Мрежовите Ethernet кабели не изискват квалифициран електротехник, който да ги инсталира и могат да бъдат разположени навсякъде.

Гъвкавост – без да бъдат включвани към електрически контакт, охранителните IP камери за наблюдение и запис могат да бъдат разположени навсякъде, където са най-необходими, и лесно да бъдат премествани, ако е необходимо.

Безопасност – PoE преноса на данни и захранващо напрежение е съвременно, интелигентно решение, предназначено да предпазва мрежовото оборудване от претоварване, недостиг на мощност или неправилна инсталация.

Надеждност – PoE захранването идва от централен, универсално съвместим източник, а не от захранващи адаптери и разпределителни ел. връзки. PoE захранването може да бъде подсигурено от непрекъсваемо захранване (UPS) и контролер за лесно деактивиране, или нулиране на устройствата.

Мащабируемост – наличието на мощност в Ethernet мрежата означава, че инсталирането и разпределението на мрежовите връзки е лесно достижимо и ефективно.

PoE камери за видеонаблюдение – PoE стандарти и спецификации

Какво представлява 802.3at PoE стандарта?

Оригиналният IEEE 802.3af-2003 PoE стандарт осигурява до 15,4 W постоянна мощност на всеки порт. Актуализираният IEEE 802.3at-2009 PoE стандарт, известен също като PoE + или PoE plus, позволява до 30 W мощност за устройствата. Това е достатъчна мощност за устройства като VoIP телефони, безжични точки за достъп и охранителни камери за видеонаблюдение.

Какво представлява 802.3bt PoE стандарта?

За да отговори на търсенето на по-висока мощност, IEEE пусна на пазара нов PoE стандарт в края на 2018 г., за да увеличи значително капацитета. IEEE 802.3bt позволява от 60 W до 100 W мощност на източника по четири двойки проводници (в сравнение със способността на предишната технология да захранва само два чифта). Това увеличение на мощността позволява използването на PoE за устройства с по-голям обхват и приложения. Като допълнителна полза, новият стандарт повишава енергийната ефективност чрез минимизиране на загубите на мощност в кабела, като потенциално намалява наполовина загубата на енергия.

Новият стандарт включва поддръжка на 2.5GBASE-T, 5GBASE-T и 10GBASE-T, докато предишните стандарти имат максимална скорост от 1 Gbps. Тази нова поддръжка ще създаде междинни скорости на данни между съществуващите стандарти.

PoE типове и нива на мощност

Предишната PoE технология включваше PoE Type 1, наричана още IEEE 802.3af, и PoE Type 2, по-известна като 802.3at или PoE +. И двете използват захранване от 2 двойки през Ethernet, Тип 1 с максимум 15,4 W на порт и Тип 2 с максимум 30 W на порт.

С новия стандарт 802.3bt идват две нови опции: Тип 3 и Тип 4. Тип 3 се нарича още 4-чифтен PoE, 4PPoE, PoE ++ или UPoE. Той осигурява 60 W мощност на порт и е идеален за оборудване на голяма и сложна система за видеонаблюдение, с множество камери за наблюдение, с различни функции (пр. PTZ камери), които повишават консумираната мощност.

Тип 4 (другото наименование е PoE с висока мощност) предлага възможности с най-висока мощност, потенциално до 100 W постоянна мощност (71,3 W за всяко устройство) и може да поддържа големи, мощни камери с голям оптичен zoom, дълга нощна IR дистанция и др. функции.

Таблица с PoE спецификации

Име IEEE стандарт Доставяна
мощност
Максимална
мощност
Чифт кабели
PoE IEEE 802.3af 12.95 W 15.4 W 2 чифта
PoE+ IEEE 802.3at 25.5 W 30 W 2 чифта
PoE++ IEEE 802.3bt T.3 51 W 60 W 4 чифта
PoE++ IEEE 802.3bt T.4 71.3 W 100 W 4 чифта