ONVIF съвместимост на IP камери и NVR устройства

Всеки, който се интересува от IP камери за видеонаблюдение, рано или късно ще се натъкне на съкращението (абревиатурата) “ONVIF”. В тази статия ще се опитаме да разясним някои общи и някои погрешни схващания за ONVIF.

Какво означава ONVIF или какво представлява ONVIF камерата?

ONVIF (Open Network Video Interface Forum) е глобален и отворен корпоративен форум, създаден от производители на CCTV IP техника, за да стандартизира индустрията за камерите за видеонаблюдение, базирана на IP. Създадени са няколко категории за съответствие, за да улеснят фирмите да създават продукти, които са съвместими с други производители. Използва се и терминът ONVIF протокол за мрежова комуникация между IP камерите и NVR (Network Video Recorder) устройствата. Често пъти потребителите се заблуждават, че всяка IP камера с етикет “ONVIF” ще работи с всяко NVR устройство, което е съвместимо с ONVIF. Малките производители, които имат малък или никакъв инвестиционен бюджет за изследвания и разработки, предлагат евтини решения за чипсети, интегрирани в камерите и твърдят, че техните продукти са съвместими с ONVIF и трябва да работят с всеки ONVIF NVR видео рекордер. Това обаче не е точно така. В доста случаи IP камерите на определен производител са съвместими по ONVIF само с неговите NVR устройства и/или с ограничен брой NVR на други производители.

Моята камера ONVIF съвместима ли е?

Тъй като съществуват много производители на IP видео техника, не е възможно да се каже с кои точно NVR устройства вашата ONVIF IP камера е наистина съвместима. Съществуват различни профили за ONVIF, които се използват от производителите на IP чипсети. Също така постоянно излизат нови версии на ONVIF протокола, които се интегрират в CCTV техниката от последно поколение, с усъвършенствана комуникация между устройствата.

Реализираните версии на протокола, заедно с техническите спецификации можете да видите тук:
ONVIF версии

Различните профили на ONVIF, с включено описание на функционалностите, можете да видите тук:
ONVIF профили

По-долу е дадена таблица с най-често използваните ONVIF профили за съвместимост на IP камери и NVR записващи устройства:

Профил S
(Видео стрийминг)
Профил C
(Контрол на достъпа)
Профил G
(Запис и съхранение)
Профил Q
(Бърза инсталация)
– Видео стрийминг – Информация за сайта – Видео и аудио съхранение – Plug-n-play съвместимост
– Аудио стрийминг – Настъпили събития и алармиране за тях – Конфигуриране – Откриване
– PTZ контроли – Контрол на достъпа до врата – Заявка и контрол на записа – Конфигуриране
– Настройки за видео – Получаване на метаданни – Контрол на съвместими устройства

Моята камера е ONVIF съвместима, но ще работи ли с други ONVIF устройства?

В повечето случаи ще получите видео поток от камерата на ONVIF NVR устройството, но някои други функции може и да не са съвместими. Засичането на движение, аудиото, дистанционното гледане, настройките на камерата и PTZ управлението са функции, които доста често са съвместими между ONVIF устройствата, но в някои случаи не работят коректно. Всяка компания, от която купувате, може да претендира, че оборудването е съвместимо с ONVIF. Единственият начин да разберете това е да тествате вашата ONVIF камера с DVR-а или NVR-а, които възнамерявате да използвате. Различните версии на firmware (вградения софтуер) на IP камерите и NVR записващите устройства осигуряват различна степен на съвместимост. Това прави труден отговора на въпроса за съвместимостта, дори от производителя на камерата и на записващото устройство, освен ако точните модели на камерата и рекордера не са тествани предварително за съвместна работа. Firmware на IP камерите и NVR устройствата постоянно се актуализира и надгражда от производителя – по Интернет, така че в определен момент може да изтеглите firmware пакет, който да подобри съвместимостта на вашата камера с NVR на различните производители, дори и ако преди това не сте имали такава съвместимост.

Как да разбера какви камери мога да използвам с моята видео охранителна система (CCTV)?

Добро правило е да се внимава при закупуване от различни компании (производители). Също така е добра идея да се свържете с фирмата, от която сте закупили рекордера, за да видите дали те поддържат камерите, които ви интересуват. Не е добра идея да си купите ONVIF камера и да очаквате, че тя ще работи с вашия NVR, без да сте направили предварително проучване.

Как ONVIF ми въздейства като потребител?

Тази статия има за цел да ви информира за съществуването на ограничения с ONVIF съвместимостта, които ако бъдат пренебрегнати може да доведат до скъпа грешка при избора ви на CCTV техника. Докато всеки купувач има различни критерии за оценка при избора на доставчик, твърде често той е ценово обоснован. Използването само на разходите като критерии за покупка може да доведе до повече усложнения и главоболия, особено когато се опитвате да намерите надеждно решение за запис. При вземането на решения за покупка е важно да се вземе под внимание разнообразието от видове камери и да се гарантира, че съществува съвместимо самостоятелно решение за записване.
Добро решение е ако се ориентирате към закупуването на готов комплект за видеонаблюдение. Това е сигурна гаранция от производителя за съвместимост между камерите и NVR устройството.

Camera-BG.com гарантира съвместимостта на своите продукти, които се предлагат на сайта. За повече информация, моля, свържете се с нас.