Сравнение между HD 720P(1MP) и FullHD 1080P(2MP) камери

Качеството на постиганата от охранителните камери картина, е едно от основните изисквания които си поставяме, когато избираме видео охранителни системи за сигурност.
При избора на охранителни камери с висока разделителна способност (резолюция) – HD или Full HD IP камери, е важно да сме сигурни, че знаем разликите, които съществуват между различните видове IP камери. Според нивото на резолюцията, в практиката са се наложили два основни вида HD IP камери, включващи видео системите 1080P и 720P. По-долу ще разгледаме някои от основните разлики между тези две системи за сигурност.

Резолюция

Камерите 1080P, известни още като Full HD камери, постигат резолюция 1920×1080 или 2MP (два мега пиксела). От друга страна, резолюцията на камерите 720P, известни още като HD камери, е 1280×720 или 1MP (един мега пиксел).
Както се вижда основната разлика между двата типа камери е, че 1080P камерите имат почти два пъти по-голяма резолюция от 720P камерите. Т.е. броя ефективни пиксели, които можете да получите, е едва пъти повече. Това означава, че видео картината ще е по-ясна в детайли, особено когато наблюдавате обекти на по-голяма дистанция от камерата.
Тук е момента да се отбележи, че резолюцията на 720P камерите е напълно достатъчна за охрана на обекти, отстоящи на 20-30 метра от камерата. Качеството на картината и при тези камери е на високо ниво – кристално и ясно.

Производителност

Друга разлика, която съществува между охранителните камери 720P и 1080P, е по отношение на производителността. Камерите 1080P имат по-добра производителност, която се дължи на по-мощния процесор и обектив които са вградени в системата. Поради това, снимките и видеото които произвеждат тези камери, са по-ясни и по-качествени в сравнение с 720P камерите. Това е един от факторите, които карат много хора да се ориентират към 1080P системите, независимо от по-високата цена.

Широчина на честотната лента (Bandwidth)

1080P системите имат по-високи изисквания към широчината на честотната лента (скоростта на Интернета) в сравнение с 720P камерите, поради разликата в резолюцията – броя на ефективните пиксели, които трябва да бъдат предадени по мрежата. Това е така, защото системите с по-висока разделителна способност предават по-голям обем от информация за единица време и се нуждаят от по-високи скорости на предаване, респективно по-бърз Интернет и по-бързи и качествени мрежови устройства (рутери и др.).
Като пример може да посочим следния случай: закупили сте си 1080P камера, но домашния ви Интернет не е бърз и се споделя от различни устройства (смартфон, компютър, телевизор и др.). В този случай, когато наблюдавате IP камерата от дистанция (друг град), картината няма да е ясна, видеото ще е насечено и с прекъсвания, а е много вероятно дори да не успеете да се свържете с камерата. Ще бъдете принудени да намалите резолюцията от настройките на камерата, за да можете да наблюдавате безпроблемно от дистанция. В този случай 720P камера, въпреки по-ниската резолюция, ще върши същата работа.

Цена

Друга основна разлика между 1080P и 720P видео системите е цената. Разликата в цената, в зависимост от конкретния модел камера, може да е доста голяма. 1080P системите, по някога са дори два пъти по-скъпи от 720P системите. Както посочихме в предишния пример, въпреки по-ниската си резолюция, 720P камерата може да се окаже по-добрата инвестиция, поради по-ниската си цена.

Както се вижда разликите в двата вида IP камери са съществени. При избора на охранителна камера трябва да се ръководим основно от конкретната необходимост – какво, защо, как и от къде ще наблюдаваме.