Starlight IP камери: какво представляват и как работят

Чували ли сте за Starlight IP камери (камери използващи звездната светлина при нощен режим)? Звучи доста високотехнологично и изглежда като голям скок напред в нощното виждане, нали?
В Интернет информацията за тези камери все още не е достатъчна и човек лесно може да се обърка какво точно представлява звездната (starlight) IP камера.

В статията по-долу ще обясним как работят звездните охранителни камери и каква е разликата между звездното и инфрачервеното (IR) нощно виждане.

Какво представляват Starlight Камерите

Starlight камерите са камери за сигурност със специални сензори за светлина, които осигуряват подобрено нощно виждане при ниска осветеност.

А това означава „да видиш нещата по-ясно, от колкото биха ги видели очите ти“!

Човешките очи едва ли биха могли да идентифицират нещо, когато осветлението отива под 20 Lux. Звездните камери, които са с изключителна чувствителност към звездната светлина, могат да ви дадат по-ясни и по-детаилни образи, отколкото очите ви могат да видят, дори и при 0 Lux.

Как работи нощния режим на Starlight камерите

Как Starlight камерите работят само със звездната светлина или дори без светлина?

Всъщност, това е най-новата звездна сензорна технология с усъвършенствано потискане на смущенията, което води до изключителна чувствителност и по-ясно нощно виждане.

Звездната камера използва сензори с по-голям размер, по-широка бленда и намалява скоростта на затвора, за да събере достатъчно светлина за идентификация на човешкото лице или автомобилен номер, дори когато човешките очи не могат да видят нищо.

Цветен нощен режим и Черно-бял нощен режим

Starlight камерите осигуряват най-доброто нощно виждане, но не непременно цветно нощно виждане.

За да видите по-ясно детайлите, като човешко лице или надпис на табела, при изключително лоши светлинни условия, по-качествените звездни охранителни камери автоматично превключват от цветен нощен режим на черно-бял нощен режим, за по-добра яснота. Разбира се, можете ръчно да превключите звездното черно-бяло нощно виждане към цветно нощно виждане, през съответното мобилно приложение на камерата

Видеоклипове със Starlight IP камера

Каква ще е нощната визия на звездната светлина, когато става въпрос за реалната охрана на Вашия дом?

По-долу можете да прегледате няколко видеа със Starlight IP камера.

Пример за видеоклип при дневен режим с разделителна способност 1080p FullHD:

Starlight нощен режим режим – черно-бял:

Starlight нощен режим режим – цветен:

* При проблеми със стартиране на видеото, моля, презаредете страницата.

Каква е разликата между IR и Starlight нощен режим

Камерите със starlight нощно виждане имат по-добро нощно виждане отколкото типичните IR камери, по отношение на яснота и качество на изображението. Звездния нощен режим осигурява цветно нощно виждане дори при условия на слаба светлина, при която обикновените охранителни камери са принудени да включат своите IR светлини.
Това е така, защото камерите със звезден нощен режим могат да извлекат максимална полза от естествената светлина – за да възпроизвеждат денонощно качествени изображения и видео.

Какво е специалното на Starlight камерите

Можете просто да интерпретирате звездните Starlight камери като охранителни камери с отлично нощно виждане.

Кои аспекти правят звездните камери по-добри от останалите видове камери? Нека разберем по-долу.

1. Starlight камерите за охрана имат по-ясно и изчистено качество на картината

Както споменахме, камерите използващи звездната светлина притежават супер чувствителен сензор и специални лещи за гарантиране на перфектно нощно виждане с FullHD резолюция, каквито са най-популярните в момента IP камери за наблюдение и запис – 1080P.

Това означава, че на нощен режим може да се наблюдават ясно номера на табели и лица на хора на разстояние, близко до това което е постижимо на дневен режим.

Имайте предвид, че при изключително лошо осветление, цветното звездно осветление автоматично ще премине в черно-бяло. Всъщност, дали това ще е черно-бяло или цветно осветление, не е толкова важно за охранителната камерата. В края на краищата, охранителната камера се използва за събиране на доказателства за престъпления, които няма да бъдат по-убедителни поради цвета си.

2. Starlight IP Камерите могат да виждат на по-голяма дистанция

В сравнение с инфрачервените камери, които разчитат на отражението на инфрачервената светлина, за да създават изображения, Starlight камерите използват естествената звездна светлина, отразяваща се от други обекти, дори и при съвсем слаба светлина.

За това дистанцията на която звездните камери „виждат“ е по-голяма и периметъра е по-широк, в сравнение с осветената зона на IR камерите, която не е толкова голяма.

По-просто казано – звездното нощно виждане е усъвършенствана версия на IR нощното виждане.