Запис на видео от IP камера – къде? | кога? | как?

Вариантите за запис на видео (и/или снимки) от охранителни камери за видеонаблюдение са много и най-различни, особено в дните на технологичен бум, в които живеем днес. Темата е доста обширна. Поради това, тук ще засегнем основните варианти, принципи и насоки, с които трябва да се съобразите при избора на метод за запис на видео от охранителна камера, според Вашата конкретна необходимост.

Основните варианти за видео запис от охранителни IP камери за наблюдение, са следните:

– micro SD карта
– мобилно устройство (смартфон/таблет)
– настолно устройство (компютър/лаптоп/сървър/NAS)
– NVR/DVR видеорекордер
– FTP сървър
– облак (cloud storage)

Ако търсите по-бюджетен вариант за съхранение на видео записите, то вариантите се свеждат до:

– micro SD карта
– настолно устройство (компютър/лаптоп/сървър/NAS)
– NVR/DVR видеорекордер

Запис на видео от IP камера върху телефон, смартфон, таблетАко забелязвате, почти веднага изключихме варианта мобилно устройство (смартфон/таблет), тъй като записа на такова устройство не е практичен, поради няколко причини:
Мобилността, което само по себе си предразполага към прекъсване или отслабване на видео сигнала и качеството на предаваното видео от камерата към устройството, поради факта, че поточното видео се нуждае от постоянен и силен WiFi или мобилен сигнал за предаване на данни.
Ограничение в свободното пространство, необходимо за запис на видео файловете (файловете са обемисти, дори и с най-голяма компресия на потока H.265). За съхранение на видео записите от няколко дена, се нуждаете от десетки GB (гига байта) свободно пространство на мобилното устройство (ROM паметта).
По-ниски показатели на основните параметри (CPU, RAM и др.) при работа с поточно видео, в сравнение с настолните решения (PC, сървър, NAS) разположени в същата мрежа.
В почти всички мобилни приложения, които работят с IP камери за видеонаблюдение и запис, има възможност за стартиране на моментен видео запис от камерата, който се съхранява като видео файл в паметта на мобилното устройство. Този вариант, обаче, не е приложим за постоянни видео записи, от които се нуждаем в повечето случаи, а е приложим само за моментен запис на конкретно събитие.

Запис на видео от IP камера върху micro SD картаМicro SD карта

Записа на micro SD карта е най-практичния и евтин вариант за запис на видео, поради факта, че цените на micro SD картите постоянно намаляват и в момента са на доста прилични нива. Друго предимство на този вариант е факта, че почти всички мобилни приложения за IP камери предоставят възможността за преглед на видео записите от micro SD картата директно на мобилното устройство, от дистанция. Така отпада необходимостта от постоянно сваляне на micro SD картата от камерата – за да бъдат преглеждани записите. Естествено, за да е приложим този вариант, охранителната IP камера за наблюдение трябва да разполага с вграден micro SD слот.
Тук е важно да отбележим и факта, че в зависимост от конкретния модел IP камера, тези слотове поддържат различен максимално допустим размер (в GB) на micro SD картата – най-често 64GB или 128GB. Този обем е достатъчен за съхранение на видео записите за няколко седмици, преди да бъдат презаписани от по-новите записи. Това е автоматичен процес, който е заложен във всички IP камери, които предлагаме на сайта Camera-BG.com. При него когато картата се напълни, най-старите видео записи автоматично се изтриват, за да бъдат записани по-новите записи.

Следете промоционалните предложения на Camera-BG.com, в които предлагаме безплатна 32GB micro SD карта (Class10), с всяка закупена камера от посочените модели – ТУК >>>

Запис на видео от IP камера върху компютър, лаптопНастолно устройство (компютър/лаптоп/сървър/NAS)

Този вариант е също евтин, практичен и предпочитан. Всеки притежава в дома си по-стар или по-нов компютър/лаптоп, който веднага може да се превърне във видео-записващо устройство. Това става благодарение на безплатния софтуер (CMS), който предоставяме за свободно сваляне (download), с всяка закупена от нас камера. При поръчка през сайта на имейла ще получите линк (връзка) за сваляне на CMS софтуера. Този линк е посочен и в инструкцията на български език, която Camera-BG.com предоставя в комплекта с камерата на своите клиенти.
Единственото условие, за да работи този вариант, е компютъра/лаптопа да бъдат свързани в локалната мрежа, където е включена и самата охранителна IP камера за видеонаблюдение.
Възможни са и варианти за запис на видеото върху отдалечени сървъри или NAS устройства (популярни напоследък), но за да ги осъществите ще ви е необходима експертна помощ (от квалифициран системен/мрежов администратор), който да направи необходимите настройки.

Запис на видео от IP камера върху NVR видеорекордерNVR/DVR видеорекордер

Позиционираме този вариант за запис на видео отново в бюджетния сектор, понеже цените, дори на някои професионални NVR видеорекордери, доста се занижиха. За сравнение – цената на обикновен видеорекордер (NVR) за IP камери в момента е в пъти по-ниска от тази на средностатистически компютър/лаптоп.
Видеорекордера също трябва да е свързан в локалната мрежа – там където са свързани и IP камерите.
Съществуват и разновидности на видеорекордери с вграден PoE (power over ethernet) модул. Чрез него IP камерите получават захранващо напрежение директно от NVR-а по мрежовия LAN кабел.
Освен като евтино решение за запис и преглед на видео от камерите, друго предимство на NVR видеорекордерите е, че включват най-разнообразни функции за управление на IP камерите – настройки на параметрите, независимо засичане на движение, дистанционен преглед през собствено мобилно приложение и мн. др.
Друго основно предимство на видеорекордерите е лесната инсталация и експлоатация. В повечето случаи, за да използвате видеорекордера не са ви необходими допълнителни познания – устройството се включва в захранващото напрежение и само открива IP камерите в мрежата.
Camera-BG.com предлага на своите клиенти различни варианти на готови комплекти за видеонаблюдение, с включен NVR видеорекордер и IP камери, на изгодни цени – ТУК >>>.
Получавате подробни инструкции на български език и безплатна експертна помощ по телефона.

Запис на видео от IP камера на FTP сървърFTP сървър

Много от съвременните IP камери предлагат функция за запис на видео върху отдалечен FTP сървър. Най-често записа на видео върху FTP е само при засичане на движение. Не са малко и вариантите когато е налице функция за постоянни видео записи върху FTP сървър.
Предимството на този вариант, както и на варианта за запис в облак (cloud storage) са очевидни – видео записите са позиционирани на отдалечен сървър. По този начин, при кражба или повреда на камерата или видеорекордера, видео записите остават незасегнати и на разположение на собственика.
Като друго предимство може да изтъкнем факта, че немалко хора вече притежават уеб сайтове които са позиционирани на хостинг сървъри и така или иначе плащат месечни/годишни такси за ползването на тези отдалечени сървъри. Доставчиците на хостинг услуги предлагат към пакета безплатен FTP достъп до сървъра, който може да бъде използван за видео записите – полезно съчетаване на двете функции.

Запис на видео от IP камера на облакОблак (cloud storage)

Варианта с видео записи в облачно пространство (cloud storage), вече е разгледан – ТУК >>>