Сравнение на PoE и WiFi камери за наблюдение

Сигурността и неприкосновеността, касаеща видеонаблюдение както на хора, така и на имущество, става все по-актуална тема. Използването на Охранителни IP Камери за Наблюдение и Запис, става все по-популярен и приложим метод. Цените на различните системи за видеонаблюдение постоянно намаляват, работата с тях се опростява и те стават все по-достъпни за обикновения потребител. Всеки, който може да работи с обикновен, съвременен телефон (смартфон), би трябвало лесно да се справи с използването на стандартна IP камера за наблюдение.

Камера БГ предлага на своите потребители системи за видеонаблюдение и запис на ниски цени – самостоятелни IP камери за наблюдение и готови комплекти.

PoE камерите и WiFi камерите се разглеждат като две често срещани опции във видеонаблюдението. Какви са разликите им и какви са техните предимства и недостатъци, ще разгледаме в материала по-долу.

Кабелни и Безжични Системи за Видеонаблюдение

Системите за видеонаблюдение реализирани чрез Ethernet кабел, винаги са се разглеждали като по-традиционното и приложимо решение. Както подсказва името, тази система изисква кабели за захранване, интернет връзка и видео предаване. С въвеждането на технологията Power over Ethernet (PoE), захранването и интернет връзката се реализират с един единствен кабел. IP камерите, които поддържат PoE технология, могат едновременно да изпращат видео потока към мрежата, докато получават както данни, така и захранване от същата мрежа, по един и същи кабел. За целта са необходими освен PoE камери, така и т.нар. PoE превключватели, които могат да бъдат реализирани като самостоятелни устройства или вграден модул във видеорекордера (NVR).

Като алтернатива на PoE системите за видеонаблюдение, се явяват безжичните системи, които използват безжична технология, която позволява на камерите да се свързват безжично към рутер или видеорекордер, без твърда връзка. Въпреки това, при тези системи остава изискването за кабелно захранване. Принципа на работа на една WiFi IP камера се изразява в безжичното предаване на видео към рекордера.

PoE Камери срещу WiFi Камери за Наблюдение – предимства и недостатъци

Както PoE IP камерите, така и WiFi IP камерите могат да предложат основните функции за видеонаблюдение. Разликите между тях обаче са доста.

Предимства на WiFi IP камерите

Безжичен дизайн с висока гъвкавост: Можете да поставите камерата на всяко място, което изберете, стига наблизо да има захранване, което спестява време за монтаж. Лесно можете да преместите камерата физически на друго място, без да боравите с проводници.

Лесна инсталация: Тъй като камерите са свързани към WiFi мрежата за предаване на видео, няма нужда да прокарвате кабели от записващото устройство към камерите, което прави инсталацията много по-лесна. Единственото ограничение е източникът на захранване.

Свързване на Безжични WiFi Камери с Рутер и Видеорекордер

Прикриване: WiFi камерите очевидно са по-лесни за скриване. Използването на тези камери ще спести място и ще направи наблюдавания обект по-организиран.

Справедлива цена: Обикновено за WiFi камерите са необходими по-малко инструменти и аксесоари, което спестява от разходите.

Недостатъци на WiFi IP камерите

Уязвими на смущения: Значителният недостатък на безжичните охранителни камери за наблюдение е, че те са податливи на смущения, което може да ги направи по-малко надеждни в някои ситуации. Сигналът на вашия рутер и други маршрутизатори, които са в обхвата на една и съща честотна лента и се припокриват, може да доведе до смущения за устройства, особено в някои жилищни комплекси.

Ограничена скоростта: WiFi камерите са основно „WiFi заглушители“. Ако имате 10 WiFi IP камери и всички предават едновременно и непрекъснато, това определено може да забави връзката на останалите устройства и да натовари интернет.

Ограничено покритие: Най-големия недостатък на безжичната връзка е, че сте ограничени до обхвата на сигнала на WiFi рутерите. Всички безжични охранителни камери трябва да бъдат разположени в обхвата на WiFi. Средният обхват на сигнала за повечето рутери, които осигуряват домовете и офисите, достига около 15-20 метра. Все пак, трябва да уточним, че ако същия този рутер предава WiFi сигнала на открито и не е повлиян от различни препятствия (стени, предмети), обхвата доста се повишава – до около 50-80 метра.
За преодоляването този недостатък има различни решения – използване на камера с по-голяма антена, използване на WiFi повторител и др.

Податливи на хакерство: Мрежовите атаки са по-трудни за хардуерните системи, поради наличието на различни, съвременни защити. По-принцип „всичко безжично“ улеснява изпълнението на атаката от страна на хакера, тъй като „прихващането“ на IP адреса на крайното устройство и изпращането на данните в същия формат са по-лесни за реализиране. Хакерите не се интересуват от вашите видеоклипове, те искат вашите финансови данни. В някои случаи на хакване софтуерът на камерата е модифициран така, че да се използва като посредник за събиране и предаване на финансови данни обратно на хакера.

Предимства на PoE IP камерите

Практичен дизайн с висока гъвкавост: Процесът на настройка не е труден поради факта, че не е нужно да се притеснявате за вторичен кабел за захранване. Освен това е не е необходимо да инсталирате камерата близо до източник на захранване, защото PoE комутатора (или NVR-а) осигурява директно източника на захранване.

По-бърза скорост на предаване: Скоростите на предаване на данни се подобряват с помощта на PoE технология. PoE може да достави до 2.5Gbps до 5Gbps на разстояния от 100 метра с възможност за достигане на скорости от 10Gbps чрез използването на Ethernet кабели Cat5 и Cat6.

По-висока надеждност на предаването: Предаването на видео и данни се извършва чрез жичен кабел за PoE охранителни камери за наблюдение. Следователно тези кабелни системи за видеонаблюдение не са податливи на смущения и заглушаване от безжични сигнали поради физическите връзки между камерата, рекордера и рутера.

По-широко покритие: Максималното разстояние за свързване на PoE IP камерите е 100 метра, десет пъти повече от WiFi. Така PoE IP камерите могат да бъдат инсталирани на много по-голяма дистанция от рекордера и рутера, сравнено с WiFi камерите.

По-добро централизирано управление на захранването: Прекъсването на електрозахранването ще изключи цялата ви система за видеонаблюдение без UPS (непрекъснато захранване). Използвайки PoE технологията, можете да разчитате на един, централно управляван UPS, за да осигурите резервно захранване за вашите критични за мрежата устройства. Можете да изключите или нулирате тези устройства от разстояние, спестявайки значителни разходи, както и време.

PoE Система за Видеонаблюдение и Запис с PoE IP Камери

Недостатъци на PoE IP камерите

Трудна инсталация: Обикновено процесът на инсталиране изисква както ИТ познания, така и умения на експерт по видеонаблюдение. Тъй като за прокарване на кабела за PoE IP камера е необходимо пробиването на отвори в стени или тавани, ще остане неприятна дупка, ако решите да премахнете или преместите камерата на друго, предпочитано място.

Високи разходи: Друг недостатък на този тип охранителни камери е факторът на разходите. Първоначалната настройка на вашата PoE IP камера може да струва повече. Мрежов PoE превключвател, Ethernet кабели за поддръжка на PoE, професионални PoE IP камери – инсталационните разходи са много по-високи от тези за стандартни, безжични WiFi рутери.


PoE vs WiFi камера

WiFi камера (безжична) PoE камера (кабелна)
Скорост на предаване По-бавно По-бързо
Надеждност По-ниска По-висока
Сигурност По-лоша По-добра
Покритие Ограничено Широко
Инсталация Лесна По-трудна
Ел. захранване Собствено Централизирано
Цена Достъпна По-скъпо

PoE или WiFi IP Камери за Наблюдение – как да направите правилния избор

Тъй като и WiFi, и PoE камерите за видеонаблюдение имат своите плюсове и минуси, няма да е лесно да вземете бързо и разумно решение. Задайте си няколко въпроса, преди да направите покупката: Какво е състоянието и какви са възможностите на безжичната ми мрежа и захранващата ел. мрежа – WiFi обхват и разположение на ел. контактите? Какъв вид видеонаблюдение искам да реализирам – професионално или любителско? Колко камери за наблюдение ще са ми необходими? Ще добавям ли нови камери в бъдеще?

Мрежови среди

Най-важният момент е да оцените текущите си мрежови и енергийни възможности. Силата на безжичния сигнал или обхватът на покритие е обвързан с различни фактори като рутера, смущенията, препятствията, сигналите по маршрута, които трябва да стигнат до вашите камери за наблюдение и т.н. Освен това съществуващият дизайн на ел. захранването също може да окаже влияние върху бъдещите ви решения за системата за видеонаблюдение.

Сценарии на приложение

Най-общо казано, WiFi IP камерите се използват широко за непрофесионална вътрешна охрана на дома, а PoE IP камерите са инсталирани в системи за външно видеонаблюдение. Когато планирате IP камерите за употреба навън, уверете се, че закупените от вас модели са устойчиви на атмосферни влияния.
В допълнение – системите с жични охранителни камери обикновено са за собственици на жилища или фирми с относително постоянна употреба, докато безжичните системи са идеални за наематели или фирми на временни места.
И не на последно място – безжичните WiFi IP камери могат да рискуват да бъдат хакнати, докато жичните PoE такива могат да защитят вашите лични данни или фирмени файлове безопасно.

Мащабиране и мащабируемост

Размерът на вашия имот и броят на необходимите камери ще определят вашето решение за избор между WiFi и PoE камерите. Ако искате да инсталирате една единствена IP камера за домашно наблюдение, можете да изберете WiFi IP камера. Ако искате по-лесна инсталация и по-голяма гъвкавост за вашите текущи малки нужди на закрито, придържайте се към безжични WiFi охранителни камери. Уверете се, че WiFi IP камерата е инсталирана в обхвата на вашия WiFi рутер.
Много собственици на домове или фирми с големи имоти обаче искат цялостно покритие с безпроблемни изпълнения. Препоръчва се кабелна система, която може да поддържа и свързва всички камери. Освен това PoE технологията е по-гъвкава при добавяне, преместване, промяна или временно разполагане на охранителни камери, което е идеално за бъдещи надстройки. Ако се нуждаете от стабилна и мащабируема мрежа с по-добро управление за външна употреба, по-препоръчително е да се обърнете към жични PoE охранителни камери.