Излъчване “на живо” от IP камера в YouTube

Има много причини, поради които може да се нуждаете Вашата охранителна IP камера да излъчва на живо в YouTube. Например, може да излъчвате Вашия атрактивен и забавен домашен любимец, напредъка в строителството на важен обект, метеорологичната обстановка в дадена местност и т.н. Поточното предаване на живо често се използва и при стрийминг на някое важно житейско събитие. Всички тези сценарии изискват охранителната камера за наблюдение да предава поточно видео в уебсайт, където множество потребители могат да гледат на живо.

Може би си мислите, че тази настройка е лесна, колкото закупуването на охранителна IP камера и “пускането й в Интернет”, но в действителност е малко по-сложно и включва някои стъпки, които са описани по-долу. Следвайки указанията, ще можете да предавате безплатно камерата си в YouTube, на живо.

ВАЖНО: За профила си в YouTube ще трябва да изчакате период на активиране, преди да можете да предавате поточно. YouTube ви кара да изчакате 24 часа, преди да започнете да предавате стрийминг чрез тяхната услуга на живо. Това им помага да отстраняват хората, които се опитват да споделят пиратски филми, музика и друго незаконно съдържание. Уверете се, че активирате профила си за използване с тази услуга, преди да изпълните указанията по-долу.

Ето какво ви е нужно, за да излъчвате видео на живо в YouTube, чрез Вашата IP камера:

– Windows компютър с процесор Core i5 или i7 и поне 4GB RAM
– Интернет връзка със скорост на качване (upload) от 3 до 5 Mbps
– самостоятелна IP камера или система с NVR устройство
– софтуерът, от който се нуждаете: Open Broadcasting софтуер и уеб браузър
– профил в YouTube, с активиран YouTube Live

Колко мощен е компютърът ви?

Ще ви трябва компютър, който да остане постоянно включен, докато предавате видео потока от Вашата охранителна IP камера към YouTube. Компютърът, който възнамерявате да използвате, трябва да може да изпълнява необходимия софтуер, като същевременно снема видео потока от камерата и го прекодира, за да се предава поточно в YouTube Live. Препоръчваме ви компютърът да има процесор Intel Core i5 или i7 (Ryzen 5 или 7 за потребители на AMD) и поне 4 GB оперативна памет (RAM). Моля, имайте предвид, че ако се опитате да използвате компютър с по-слаб хардуер, тогава в потока на живо ще имате пропуснати кадри и забавено предаване, с насичане на картината.

Колко бърза е скоростта Ви за качване (upload) в Интернет?

Второто най-важно изискване е скоростта ви за качване в Интернет или т.нар. upload скорост. Бавната скорост на качване ограничава освен качеството на картината (размазани кадри) и количеството видео кадри в секунда, които можете да изпратите в YouTube Live. За да предавате поточно видео от една камера с разделителна способност 1080P, препоръчваме скорост на качване от 3 до 5 мегабита в секунда (Mbps). Важно е да се отбележи, че IP камерите за наблюдение, които използват H.264 видео кодиране изискват 4 Mbps.
За да проверите дали Вашата скоростта на качване съответства на изискванията, можете да използвате онлайн платформата за измерване на интернет скорости – www.speedtest.net.

Какъв вид IP камера трябва да използвате?

Накратко, за да изберете най-добрата IP камера за Вашия конкретен случай, трябва да имате предвид разделителната способност (резолюция), обектива (дълбочина на кадрите) и инфрачервеното разстояние (IR нощна дистанция), които са Ви необходими и ще ви свършат работа.
В повечето случаи са напълно достатъчни IP камери със следните параметри:
– разделителна способност: 720P (HD, 1280*720) или 1080P (FullHD, 1920*1080)
обектив: 3,6 mm
нощна IR дистанция: 15-20 метра

Как да настроите IP камерата за да излъчва на живо в YouTube?

Стъпка 1. Свържете и конфигурирайте камерата, за да работи във вашата мрежа

Първо трябва да се уверите, че IP камерата е в състояние да комуникира с компютъра и е свързана правилно във Вашата мрежа. Това ще позволи на вашия компютър да има достъп до видео потока, който възнамерявате да излъчвате.
Ако не сте запознати в детайли с принципите на работа на компютърните мрежи, изпълнете следното: от компютъра изберете START -> RUN, въведете CMD, натиснете ENTER, в новия екран въведете командата PING IP ADDRESS (където IP ADDRESS е IP адреса на Вашата камера), натиснете ENTER. Ако четири пъти се върне резултат “Reply from IP ADDRESS”, всичко е наред и камерата с компютъра се “виждат” в мрежата. В противен случай проверете отново връзките. В този случай предварително ще Ви е необходим IP адреса на камерата, който е зададен при първоначалната инсталация и може да се види от приложението което я управлява.
В стъпка 3а, когато изграждате връзката към Вашата камера, ще Ви е необходим точно този IP адрес.

Стъпка 2. Инсталиране на Open Broadcaster

Програмата, която ще използваме, е софтуер с отворен код, свободен за използване, наречен Open Broadcaster Software, известен още като OBS. Препоръчваме този софтуер, защото е лесен за употреба и по-важното – безплатен е. Няма лицензи, хостинг или ограничения за използването на OBS за поточно предаване на живо в YouTube. След като го конфигурирате и стриймнете всичко, което трябва да направите, е да го стартирате и да го спрете.

За да инсталирате OBS, първо трябва да изтеглите и инсталирате инсталационния файл от следната връзка: https://obsproject.com/download/.
Изберете голямата икона на Windows и след това кликнете върху Download Installer. Стартирайте изтегления файл. Може да бъдете подканени да инсталирате Visual C ++ 2017 Redistributable. Изтеглете го и го инсталирате, преди да опитате да отворите отново OBS-Studio-xx.xx-Full-Installer.exe. След като инсталирате Visual C ++ 2017 Redistributable, стартирайте отново инсталационния файл на OBS Studio. Оставете всички настройки “по подразбиране” по време на изпълнение на инсталационния съветник. При първото изпълнение на програмата ще бъде показан съветник за първоначална конфигурация след приемане на лицензионното споразумение – не минавайте през този съветник.

 

RTSP видео поток за излъчване на живоСтъпка 3. Конфигурирайте OBS, за да излъчи видео потока от камерата

За да започнете процеса на стрийминг в YouTube, трябва да “хванете” потока от видеокамерата си в локалната мрежа. За да направите това, трябва да използвате URL (линк).

3а. Изградете URL адрес (RTSP линк) към Вашата IP камера

Първо трябва да изградите URL адреса на RTSP потока. За целта ще Вие е необходим IP адресът на Вашата камера. В нашия пример IP адресът на камерата е 192.168.1.234.

Общата форма на URL адреса е:
rtsp://username:password@IPAddress:544/cam/realmonitor?channel=1&subtype=0

Забележка: RTSP потока на различните видове IP камери е различен. Проверете в инструкциите или в софтуера към камерата, какъв точно е RTSP потока (линка) на вашата камера.

Ето какво означава всеки компонент от URL адреса:

rtsp:// е протоколът за потока на камерата.
username и password – потребителско име и парола, които трябва да бъдат заменени с идентификационните данни на Вашата камера (обикновено се въвеждат при първоначалната инсталация на камерата или са предварително зададени, по подразбиране). За примера ще използваме парола: 123.
IPAddress – заменяте с IP адресът на Вашата камера
/cam/realmonitor? Ви позволява да осъществите достъп до правилната страница на камерата
channel=1 се отнася до един от параметрите, които се изпращат с URL адреса (това е номера на камерата). Ако осъществявате достъп до потока от една IP камера, тогава каналът може да бъде 1. Ако се опитвате да осъществите достъп до една от няколко камери от рекордер, той ще бъде равен на номера на канала на NVR.
&subtype=0 е подтип параметър на видео потока. 0 се използва за достъп до главния поток на камерата, а 1 се използва за достъп до втория поток (sub stream) на камерата.

В нашия пример RTSP URL адреса е:
rtsp://admin:123@192.168.1.234:544/cam/realmonitor?channel=1&subtype=1

Уверете се, че тази информация е вярна за Вашия конкретен случай или потока ви няма да работи.

3б. Добавете видео източник към OBS

Командването на OBS (за да “улови” нещо) е сравнително лесно. Натиснете бутона + под раздела с надпис “Sources”. Това ще доведе до меню, където ще изберете Media Source. Тук можете да преименувате източника, от който излъчвате, в нашия пример го наричаме IP Camera Stream.

Уверете се, че квадратчето за отметка до “Make source visible” е отметнато и натиснете OK.

Ще се появи друг интерфейс, където можете да конфигурирате медийния източник, който току-що създадохме. Махнете отметката от всички опции (зависи от конкретния случай).

3в. Използване на изградената връзка (RTSP потока) вътре в OBS

След като сте изключили всички опции, ще видите празно поле за въвеждане на формат. Можем да пренебрегнем това.
Тук ще поставите URL адреса (RTSP потока), който сте изградили в стъпка 3а.
Отворете текстовия файл, в който сте поставили връзката. Маркирайте цялата връзка, като се уверите, че нямате интервали (в предната част или в края на връзката).
Кликнете с десен бутон и откопирайте връзката (Copy), това ще я копира в клипборда.
Навигирайте обратно до прозореца на Open Broadcaster Software, кликнете с десния бутон на мишката в полето за въвеждане и изберете Paste (поставяне).
Натиснете OK. Потокът от камерата ви трябва да се покаже в малък прозорец в Open Broadcaster Software. Ако не стане, тогава имате нещо нередно в URL връзката или камерата е недостъпна от компютъра.

3г. Мащабиране на видео потока в OBS

Ако успеете да осъществите достъп до потока си в софтуера OBS, може да забележите, че той е не мащабиран. Можете да отстраните това много бързо.
Задръжте курсора на мишката върху потока и кликнете с десния бутон върху него. Това извежда меню.
В това меню се придвижете надолу и преместете курсора на мишката над “преобразуването”, това ще доведе до подменю.
Тук можете да изберете Fit to screen, Stretch to screen или Center to screen. С тези опции можете да постигнете фина настройка на картината.

Стъпка 4. Определяне на ключ за излъчване видео потока чрез YouTube creator studio

За да излъчвате видеоклипове от OBS на компютъра си в профила си в YouTube, трябва да получите ключ за стрийминг от YouTube. Ключът за стрийминг е нещото, което идентифицира Вашите данни и не позволява на трети лица да използват вашия канал в YouTube, за да излъчват своите медии от OBS.
Можете да го намерите в “Creator Studio” в профила си в YouTube, като първо кликнете върху иконата в горния десен ъгъл.
Ще видите малко меню с вашия канал, щракнете върху Studio Creator.

Забележка: Може да срещнете бета версия на Creator Studio, която не поддържа Live. Можете да прескочите това, като кликнете върху Creator Studio Classic в долния ляв ъгъл на екрана. Натиснете пропускане (skip) на подканата.

Когато сте в Creator Studio, ще видите меню от лявата страна, намерете опцията за предаване на живо (Live Streaming) и кликнете върху нея.
Забележка: В списъка се вижда камера, но това се отнася за уеб камера (ако имате такава).
Превъртете надолу, докато видите Encoder Setup.
Тук има поле, наречено Stream name/key (Поток име/ключ) с бутон за разкриване на дясно.
Кликнете върху разкриване и маркирайте този ключ. Копирайте го и го поставете в текстов файл. Уверете се, че запазвате този ключ само за Вас, така че други хората да не могат да го използват. Забележка: Трябва да копирате ключа, преди знаците да бъдат променени обратно, на точки.

Стъпка 5. Въвеждане на ключа за потока в OBS за предаване на живо

След като сте получили своя ключ за потока в YouTube и сте “прихванали” видео потока на IP камерата си в OBS, вие сте готови да предавате видео потока си на живо в YouTube.
От дясната страна на OBS ще видите колона с надпис “Controls”. Кликнете върху бутона за настройки, разположен под “Controls”.
Това води до раздела General , но нас ни интересува само раздела Stream. Кликнете върху раздела Stream.
В раздела “Stream ” ще видите опцията “Service”, а при кликване върху нея ще се покажат много услуги, като: Twitch, YouTube/YouTube Gaming, Mixer и др.
Изберете YouTube/Youtube Gaming. Можете да оставите Server на Primary YouTube ingest server.
Копирайте ключа за стрийминг от текстовия файл, в който сте го поставили преди това. Поставете ключа в полето “Stream” в OBS, кликнете Apply и след това OK.
Ако сте “прихванали” правилно видео потока в OBS, активирали сте правата си за YouTube Live и сте поставили правилния ключ за стрийминг в OBS, тогава сте готови да кликнете върху “Start Streaming” (Стартиране на поточно предаване).
Ще видите видео потока от камерата в Live Stream и видеорамка в Studio Creator. Забележка: Тъй като преминава през Интернет, ще имате известно закъснение между действията на живо и видеоклипа, показван в Live Stream.