Сравнение на H.265 и H.264 IP камери

Случвало ли ви се е да наблюдавате „замръзнали“ кадри от охранителна IP камера за наблюдение и запис или мястото за съхранение за видео файлове да се изчерпва прекалено бързо?

В тази статия ще се опитаме да изясним значението на видео компресията в решаването на някои класически проблеми при видеонаблюдението.

И така, какво представляват H.265 IP камерите? Как могат да повлияят при ефективното използване на наличната честотна лента (интернет скоростта) и използвания обем от мястото за съхранение на видео файлове? Какви са разликите между H.265 и H.264 IP камерите за наблюдение?

H.265 IP камерите за наблюдение могат да предават висококачествено видео, без да се заема прекалено голям дял от честотната лента и да се влияе на производителността на други онлайн устройства. Също така видеото се съхранява във файлове с по-малки размери, което пести от мястото за съхранение.

H.265 IP камерите са познати още и като High Efficiency Video Coding (HEVC) или камери с високоефективно видео кодиране.

При H.265 камерите видео кодирането е с усъвършенстван стандарт за видео компресия, който може да кодира видео потока във файлове два пъти по-ефективно от предшественика си – Advanced Video Coding (AVC), известен още като H.264.
H.264 IP камерите използват H.264 кодиране на видео сигнала, който е един от най-често използваните формати за видеозапис и компресия. Той осигурява предаването на висококачествени видеоклипове със значително по-ниски скорости на бит в сравнение с предишните стандарти, както е при MJPEG IP камери.
В сравнение с H.264, H.265 камерите могат да удвоят съотношението на компресия на данни при същото ниво на качество на видеото. Това означава, че H.265 IP камери за видеонаблюдение могат да се използват за намаляване на използвания обем от честотна лента и консумацията на място за съхранение с около 50%, без да се „жертва“ качеството на видео изображението.

В момента, охранителните камери с H.265 кодиране обикновено се предлагат с 4K / 8MP и могат да поддържат много висока резолюция – до 8192 × 4320 пиксела. Важно е да уточним, че при много IP охранителни камери за наблюдение и запис с 1080p 2MP резолюция, H.264 все още е основен стандарт за видео компресия.

Как работят H.265 камерите?

Охранителните IP камери за наблюдение с H.265 кодиране първо заснемат т.нар. необработени кадри (според режима на запис, който сте задали) и след специфична обработка на изображенията, кодират видеоклиповете във файлове при H.265 компресия на видео потока.
За разлика от H.264 кодека, който позволява максимум 16 x 16 пиксела макроблокове за обработка на информация, H.265 HEVC IP камерите могат да разширят блоковете до 64 × 64 пиксела – т.нар. Coding Tree Units (CTUs).
По-големите размери на блока са по-ефективни за кодиране на по-големи размери на рамката, като 4K резолюция. Други подобрения при H.265 IP камерите, които допринасят за по-голяма ефективност при кодирането са: подобрен филтър за деблокиране и прогнозиране на вектора на движение.
С други думи, H.265 камерите за видеонаблюдение са в състояние да кодират видеоклипове с възможно най-ниския битрейт, като същевременно запазват определено ниво на качество на видеото.

Защо трябва да изберете H.265 камерите?

Появата на H.265 IP камери на пазара, на сравнително ниски цени, донесе голямо удобство и отвори нови възможности в сферата на средствата за сигурност.

1. Намалена консумация от честотна лента и мястото за съхранение.

H.265 IP камерите имат по-нисък битрейт в сравнение с H.264 и MJPEG камерите в една и съща резолюция, благодарение на тяхното най-модерно кодиране на видео компресията.
Въз основа на калкулатора на пропускателната способност на камерата за видеонаблюдение и формулата за изчисляване на съхранението, по-ниският битрейт води до по-малко необходима честотна лента и капацитет за съхранение.
Така H.265 мрежовата камера като цяло може да намали консумацията на честотна лента и използването на съхранение с около 50% или повече. Вече няма нужда да се притеснявате, че камерата ви ще забави скоростта на мрежата ви или ще изисква твърде много място за съхранение.

2. Подобрено качеството при наблюдение „на живо“ и при отдалечено гледане.

Тъй като охранителните H.265 IP камери за видеонаблюдение заемат по-малко от необходимата честотна лента се получава плавно излъчване „на живо“ и приятно изживяване при дистанционно видеонаблюдение от вашия смарт телефон, като същевременно се поддържа високо качество на изображението.
Дори може да се предава 4K видео на H.265 охранителна камера през общата скорост на мрежата, без да има „замръзване“ или закъснение на изображения.

3. H.265 камерите предлагат по-добро качество на изображението.

Както бе отбелязано по-горе, H.265 камерите компресират информация в блоковете на структурата за кодиране (CTU), чиито размери могат да варират от 4 × 4 до 64 × 64, докато H.264 позволява максимален размер на блока от 16 × 16.
Тези по-големи блокове при охранителните H.265 IP камери за наблюдение и запис означават по-точна информация при компресиране на 4K видеоклипове, без „размазване“ или наслагване на изображението.

4. Позволяват по-дълго време за запис.

H.265 IP камерите могат да намалят необходимият обем от използваното място за съхранение с около 50% -60%, което означава, че ще получите по-малки размери на видео файловете.
Независимо дали записвате видеоклиповете на micro SD карта или на H.265 NVR видеорекордер, охранителната H.265 камера може да позволи по-дълго време за запис, преди да бъдат презаписани старите видеоклипове и да ви спести допълнителните разходи за съхранение на данни, като например заплащане на облак или по-голям твърд диск за вашия NVR.

5. Охранителните H.265 камери за видеонаблюдение и запис предоставят множество опции за поточното предаване на видео

Благодарение на ефективното кодиране на H.265 видео компресията, H.265 IP камерите предоставят множество потоци с различна разделителна способност за вашите конкретни нужди, като поддържат максимум 8K Ultra HD резолюция.
Ако скоростта на мрежата и мястото ви за съхранение не позволяват безпроблемното предаване на видеоклипове с такава, висока разделителна способност, H.265 камерите ви позволяват да изберете различни режими на видео потока – примерно 1440p, 1080p и т.н.

H.265 IP камери срещу H.264 IP камери.

Както вече стана ясно H.265 IP камерите могат да намалят с около 50% консумацията на мрежова честотна лента и да увеличат скоростта на потока.

H.265 CCTV IP камери срещу H.264 камери – консумация на честотна лента

Сравнение на H.265 и H.265 IP камери - използвана честотна лента

Таблицата, по-долу, показва препоръчителната честотна лента (минимална скорост на Upload) за H.265 охранителни камери и H.264 охранителни камери, при различни резолюции.

Резолюция H.265 IP камери H.264 IP камери
720p 2 mbps 5 mbps
1080p 4 mbps 8 mbps
1440p 8 mbps 16 mbps
15 mbps 32 mbps

Забележка: Тези стойности важат при стабилна мрежова структура и могат да варират в зависимост от действителното състояние на вашата мрежова среда (мрежови устройства и интернет скорост), както и от други фактори.

H.265 IP камери срещу H.264 камери – място за съхранение

Тъй като битрейтът е пропорционален на изискваното място за съхранение, H.265 IP камерите с по-нисък битрейт могат да компресират видеоклиповете в почти половината от размера на файла, в сравнение с H.264 камерите, като запазват първоначалното качество на видеото.

Сравнение на H.265 и H.265 IP камери - място за съхранение

H.265 камери срещу H.264 камери – продължителност на записа

Както споменахме по-горе, H.265 камерите за видеонаблюдение са снабдени с по-нисък битрейт от H.264 IP камерите. Тоест, при еднакъв обем на мястото за съхранение, H.265 IP камерите позволяват по-дълго време за запис, преди по-старите файлове да бъдат автоматично презаписани.

H.265 IP камери срещу H.264 камери – качество на видеото

Използвайки CTU (Coding Tree Units), H.265 камерите включват по-големи, вградени блокове (в пиксели) от H.264 IP камерите и тези по-големи блокове позволяват по-високо компресиране при по-големи размери на рамката (резолюцията).
Така, че H.265 IP камерите са по-подходящи за създаване на изображения и видео с по-висока разделителна способност, като например 4K и 8K Ultra HD кадри, с по-малко използване на честотна лента и място за съхранение.

Сравнение на H.265 и H.265 IP камери - видео качество

Къде можете да поставите H.265 камери за наблюдение
H.265 IP камерите са подходящи за наблюдение на различни видове обекти на закрито и на открито, за дома и за бизнеса – входна врата, градина, гараж, складове, строителни обекти, училища, барове, магазини и т.н.
Ако имате нужда да наблюдавате по-големи площи, особено подходящи са 4K H.265 охранителни камери, а също така и системи с H.265 NVR видеорекордер, които осигуряват продължително съхранение на записаното видео.