Изключване на нощното IR осветление на охранителна камера

Ако притежавате охранителна IP камера, най-вероятно сте забелязали, че когато камерата превключи на нощен режим, автоматично се включват инфрачервените IR диоди около обектива на камерата. Макар и да е слаба, тази червена светлина е забележима през нощта и малко или много издава присъствието и местоположението на охранителната камера, както и това, че тя е включена и работи. Съвсем нормално е при това положение недоброжелателите да насочат своето внимание първо към обезвреждане на охранителните камери! За да намалим тази вероятност би било от полза ако можем да изключим IR осветлението без да повлияем силно нощния режим на камерата.

Възможно ли е да изключим IR осветлението на охранителна камера без това да доведе до негативни последици при охраната на обектите през нощта?

Да, това е възможно! Когато нощната осветеност, излъчвана от околни източници (улични лампи, съседни осветени обекти, нощно LED осветление и др.) е достатъчно силна е напълно възможно да няма необходимост от IR осветлението на камерата. Например уличното осветление, доста често е напълно достатъчно за да елиминира необходимостта от IR-а на охранителните камери.

Доста IP камери за наблюдение, които се предлагат на пазара, имат настройки за контрол на яркостта и контраста, WDR и образа на изображението, но много малко от тях предлагат възможност за контрол на настройките за ден и нощ на камерата.

Платка с IR диоди и фото сензор, за охранителна камера Всички камери за сигурност с инфрачервени светодиоди (IR LED) имат фотосензор, обикновено намиращ се в предната част на камерата, който позволява на устройството да превключва към черно-бял режим през нощта (когато е тъмно) и цветови режим през деня (когато е светло). За повечето камери за наблюдение с нощно виждане този процес е автоматичен и не може да бъде контролиран.

Автоматичното превключване на режимите ден и нощ, без възможност за потребителско управление или персонализиране, се отнася за всички камери, които осъществяват връзка чрез коаксиален кабел. Това е така, тъй като в камерата няма вграден уеб сървър или CMS клиент, който да позволява нейното конфигуриране. IP камерите предлагат предимство пред камерите за наблюдение на базата на коаксиални кабели (включително и HDCVI камерите), понеже настройките могат да бъдат персонализирани така, че да отговарят на повечето специфични функции на камерата, в частност и нощния режим.

Изключване на нощното IR осветление на охранителна камера …

При някои IP камери потребителският (Web или CMS) интерфейс позволява софтуерно изключване на инфрачервените диоди. Как, обаче да изключим IR-а на камерата, когато това не е предвидено да стане чрез вградения софтуер, който я управлява?
Плтака за нощен режим с инфрачервени диоди, свързване В повечето случаи IR осветлението (диодите) се намира на отделна платка, която е разположена в най-предната част на камерата, около обектива. На тази платка са позиционирани определен брой IR LED диоди плюс един фотосензор. Тя е свързана към основната платка на камерата чрез два куплунга, с кабели. Единият е за фотосензора, чрез който се управлява превключването между режимите “ден” и “нощ”, а другият подава захранващо напрежение към IR диодите когато се е включил нощният режим. Именно него можем да изключим (ръчно), чрез изваждане на кабела от куплунга на платката. По този начин при включване на нощния режим до IR диодите няма да достига захранващо напрежение и те ще останат изключени.


Забележка:
1. Не изключвайте кабела който свързва фотосензора с основната платка, така ще се наруши цялостната работа на камерата!
2. Някои камери притежават и т.нар. PIR сензор (за топлинно засичане на движение само на живи обекти), който също е позициониран в предната част на камерата. За него също ще трябва да внимавате да не го изключите.